Πώς να αναπτύξω μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μένα και στο παιδί μου;

Πώς να αναπτύξω μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μένα και στο παιδί μου;

“Το βασικό στοιχείο μιας καλής συζήτησης δεν είναι τόσο η εξυπνάδα, όσο η εμπιστοσύνη” – Λα Ροσφουκώ

Ο θεμέλιος λίθος των ανθρώπινων σχέσεων είναι η εμπιστοσύνη, αφού αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητας της σχέσης μας με τους άλλους. Μία από τις σημαντικότερες σχέσεις που υπάρχουν, είναι αυτή που αναπτύσσεται ανάμεσα στον γονέα και το παιδί. Ήδη από τη στιγμή της γέννησής του το παιδί νιώθει έντονα το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης προς τους γονείς του, πιστεύοντας πως εκείνοι θα ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη του και θα το προστατέψουν από οποιονδήποτε κίνδυνο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, βιώνει ολοένα και περισσότερα πράγματα και εμπειρίες και οι γονείς καλούνται να παραμείνουν πιστοί αρωγοί στην προσπάθειά του να εξερευνήσει τον κόσμο, ενθαρρύνοντάς το συνεχώς!

Πόσο εύκολο είναι όμως να εμπιστευτούμε κάποιον; Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να εμπιστεύονται τα παιδιά τους γονείς; Ποια τα οφέλη από την εμπιστοσύνη των γονιών προς το παιδί;

Καθώς τα παιδιά διαθέτουν μια φυσική αφέλεια, η οποία προδίδει την αθωότητα της ηλικίας τους είναι πιο εύκολο για εκείνα να εμπιστευτούν κάποιον και ιδιαίτερα τους γονείς τους. Είναι, ωστόσο αρκετή αυτή η προδιάθεση; Σίγουρα όχι! Ο αγώνας για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γονείς και το παιδί οφείλει να είναι συνεχής, αδιάκοπος, γεμάτος αγάπη και κατανόηση! Μία καλή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους γονείς και το παιδί μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ανάπτυξη παρόμοιων σχέσεων και με τα υπόλοιπα άτομα του κοινωνικού του περιβάλλοντος. Κατά τον Erikson η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο στάδιο ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού, που παρουσιάζεται περίπου στο πρώτο έτος της ζωής του. Εάν οι γονείς ανταποκριθούν επιτυχώς στις ανάγκες του παιδιού τους, τότε εκείνο μαθαίνει να εμπιστεύεται τον κόσμο γύρω του και διαμορφώνει ένα αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας.

Δημιουργώντας μια ασφαλή βάση, από την οποία θα ξεκινήσουν το ταξίδι εξερεύνησης της ζωής, εξοπλίζονται με θάρρος και αυτοπεποίθηση, αφού θα ξέρουν πάντα πως στην οικογένειά τους θα βρουν υποστήριξη και παρηγοριά και πως ό,τι κι αν συμβεί θα μπορέσουν να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία! Η αγκαλιά των γονέων θα πρέπει να λειτουργεί σαν καταφύγιο στο οποίο να μπορούν να προσφεύγουν τα παιδιά οποιαδήποτε στιγμή νιώσουν την ανάγκη να το κάνουν. Σε περίπτωση που το παιδί αμφισβητεί την παρουσία του γονέα ως προστάτη, δεν πρόκειται να απευθυνθεί εύκολα σε εκείνον όταν θα το έχει πραγματικά ανάγκη.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Ακούμε αυτά που έχουν να μας πουν! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενθαρρύνονται τα παιδιά να εκφράζουν ελεύθερα και χωρίς φόβο τις σκέψεις και τη γνώμη τους, χωρίς να φοβούνται την αρνητική αντίδραση των γονέων και την επικριτική τους στάση.

– Περιορίζουμε τον υπερβολικό έλεγχο! Στα παιδιά πρέπει να προσφέρονται κάποια περιθώρια ανεξαρτησίας χωρίς τη συνεχή επίβλεψη ή παρέμβαση των γονέων σε ο,τιδήποτε κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η εντύπωση στο παιδί πως το εμπιστεύονται και ταυτόχρονα έχει την ευκαιρία να μάθει μέσα από προσωπική εμπειρία το λάθος.

– Φερόμαστε δίκαια! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πωςαπό τη στιγμή που ζητάμε από τα παιδιά να είναι αξιόπιστα και να φέρονται με συνέπεια ώστε να μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε, οφείλουμε κι εμείς οι ίδιοι να δρούμε αναλόγως. Όταν δεν τηρούμε υποσχέσεις που έχουμε δώσει και δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας ζητώντας συγγνώμη, σπάμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει με τα παιδιά, καθιστώντας τη σχέση μαζί τους περισσότερο ευάλωτη.

– Διατηρούμε την ψυχραιμία μας! Εάν το παιδί πιστεύει πως με το να εκμυστηρευτεί κάποιο μυστικό του ή μια οποιαδήποτε επιθυμία του θα προκαλέσει την οργή και το θυμό μας, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα το αποφύγει με κάθε τρόπο. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε αυστηροί σε σοβαρά θέματα που ενδεχομένως προκύψουν!

– Είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή! Ακόμη κι αν θεωρούμε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί είναι ανόητο – όπως το ότι ο αδερφός του/η αδερφή του, του πήρε το παιχνίδι – δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για εκείνο είναι σημαντικό και χρειάζεται τη βοήθειά μας!

Η μάθηση στην εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα της ζωής” – Ισαάκ Γουότς

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΙΔΟΥ

Παιδαγωγός – “Κοινωνία, εκπαίδευση και παιδαγωγική” MSc – Εκπαιδευτικό προσωπικό των ΚΔΑΠ ”Μεγαλώνουμε Μαζί”

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *