Τα οφέλη του θεάτρου στη ζωή των παιδιών !!!

Τα οφέλη του θεάτρου στη ζωή των παιδιών !!!

«Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή!» – Άρθρουρ Μίλερ

Τα τελευταία χρόνια το θεατρικό παιχνίδι έχει αναγνωριστεί ως παιδαγωγική μέθοδος με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού. Τι ακριβώς είναι, όμως;

Πρωτίστως είναι  «παιχνίδι». Το παιχνίδι αποτελεί, και αποτελούσε πάντα, βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού και η εισαγωγή του στη θεατρική τέχνη συντελείται με παιγνιώδη τρόπο. Μέσα από τις διάφορες θεατρικές δραστηριότητες δίνονται στα παιδιά ευκαιρίες να εκφραστούν δημιουργικά, να πειραματιστούν, να εφεύρουν μια ιστορία και τέλος να την ενσαρκώσουν. Επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα, τη μνήμη και την προσοχή τους διερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους, προσπαθώντας να βρουν τη δική τους θέση μέσα σε αυτόν αλλά και τη θέση των άλλων.

Τα παιδιά αναπτύσσουν σταδιακά το αίσθημα της ομαδικότητας και της συλλογικότητας, κάτι που οδηγεί στην αναζήτηση και τη διαπίστωση των ομοιοτήτων μεταξύ τους αλλά και των διαφορών, εκφράζοντάς τες μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και αλληλοσεβασμού. Διοχετεύουν την ενέργειά τους με δημιουργικό τρόπο, αυτοσχεδιάζουν ελεύθερα και απελευθερώνονται από κατεστημένους τρόπους συμπεριφοράς και έκφρασης σε έναν χώρο που απουσιάζει η κριτική και η αξιολόγηση. Κάθε σκέψη, κάθε ενέργεια και κάθε πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη από όλους.

Το θεατρικό παιχνίδι συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, καλλιεργεί την ψυχοκινητική του έκφραση, αναπτύσσει όλα τα εκφραστικά του μέσα (σώμα, λόγος, φωνή), ενισχύει τον συναισθηματικό του κόσμο, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και επίγνωση των βαθύτερων αναγκών του. Εκτός, βέβαια, από όλα αυτά, μέσω του θεατρικού παιχνιδιού το παιδί χαλαρώνει και διασκεδάζει !!!

Τέλος, πόσες φορές έχει τύχει να «τσακώσετε» τα παιδιά σας να πλάθουν φανταστικά σενάρια, να χρησιμοποιούν δικά σας ρούχα ως στολές και να αλλάζουν τη φωνή τους ενσαρκώνοντας κάποιο ρόλο; Τότε είναι που ζουν μια μαγική γι΄αυτούς στιγμή! Είναι η στιγμή που προβάλλουν και απελευθερώνουν οτιδήποτε σκέφτονται, επιθυμούν, φοβούνται και ελπίζουν! Τι πιο σημαντικό, λοιπόν, από το να δώσουμε το βήμα στα παιδιά μας να μεταφερθούν σε χώρους και χρόνους της δικής τους φαντασίας, να περιπλανηθούν ως καπετάνιοι με το δικό τους καράβι και να μας συμπαρασύρουν όλους μαζί τους ως συνταξιδιώτες;

ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΡΑΦΥΛΙΔΟΥ

Παιδαγωγός – “Κοινωνία, εκπαίδευση και παιδαγωγική” MSc – Εκπαιδευτικό προσωπικό των ΚΔΑΠ ”Μεγαλώνουμε Μαζί”

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *