Πώς το θεατρικό παιχνίδι ευνοεί την ανάπτυξη του παιδιού;

Πώς το θεατρικό παιχνίδι ευνοεί την ανάπτυξη του παιδιού;

«Το θέατρο είναι ο μόνος τόπος, όπου μπορεί κανένας να είναι ελεύθερος» – Ιονέσκο

Το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, η δραματοποίηση γεγονότων-μύθων και παραμυθιών, έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού για τη σύγχρονη παιδαγωγική.

Θεωρούνται ως ένα είδος παιχνιδιού για το παιδί, μέσα από το οποίο μαθαίνει. Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού το παιδί ξεκινά να προσποιείται τον άλλον ή τους άλλους, αποκτώντας έτσι ενσυναίσθηση. Αρχίζει να κατανοεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων γύρω του. Μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται όλα αυτά τα συναισθήματα που το κατακλύζουν. Μπαίνει στη θέση του άλλου και διαχειρίζεται κάποιες δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει μέσω των ρόλων.

Μάλιστα, για κάποιο παιδί το οποίο δυσκολεύεται να εκφράσει και να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, το θεατρικό παιχνίδι θεωρείται ως ο πιο κατάλληλος τρόπος για να εκφραστεί, να κατανοήσει αυτό που νιώθει, να μπορέσει να το διαχειριστεί και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει έστω και με αυτόν τον τρόπο. Μέσω των ηρώων και των ιστοριών το παιδί περνά από διάφορες φάσεις, απελευθερώνει την προσωπικότητά του, συνεργάζεται με την ομάδα, χρησιμοποιεί την φαντασία και την δημιουργικότητά του, αυτοσχεδιάζει και λειτουργεί ως σύνολο για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, η λειτουργικότητα και η αναγκαιότητα του θεατρικού παιχνιδιού ως προς την ανάπτυξή του είναι: ψυχοκινητική, συναισθηματική, κοινωνική, γλωσσική και γνωστική.

Την στιγμή που το παιδί υποδύεται έναν ρόλο αναπτύσσει την προσωπικότητά του ολόπλευρα. Σκέψη, φαντασία, σώμα και φωνή λειτουργούν ταυτόχρονα την στιγμή εκείνη. Πειραματιζόμενο με τις αισθήσεις, το σώμα και το μυαλό καταφέρνει να συνταιριάξει δύο στοιχεία: το πραγματικό και το φανταστικό. Φορά μάσκα, κοστούμι, βάφεται και αμέσως παίρνει τον ρόλο του ηρώα. Εκείνη τη στιγμή δρα και σκέφτεται όπως εκείνος ταυτόχρονα όμως γνωρίζει πως είναι απλά ένας ρόλος. Βιώνει έτσι άλλες εμπειρίες, προεκτείνει την ύπαρξη του, δοκιμάζει τις δυνατότητες του, δημιουργεί δεσμούς και επικοινωνεί.

Το θεατρικό παιχνίδι δεν λειτουργεί απλά ως ένα μέσο της πνευματικής καλλιέργειας του παιδιού, αλλά λειτουργεί ως μια ‘’πόρτα’’ που μπορεί να το οδηγήσει σε ανώτερο επίπεδο ανάπτυξης.

Έχοντας αντιληφθεί την σημαντικότητα του θεατρικού παιχνιδιού για την ψυχοσύνθεση των μικρών παιδιών, έχουμε εντάξει στις δομές μας το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, τη δραματοποίηση ακόμη και το θέατρο σκιών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών. Έτσι βοηθάμε το παιδί να βάλει την φαντασία του να δουλέψει, να απελευθερωθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να συμμετέχει ενεργά σε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας. Το παιδί δεν λειτουργεί απλά ως αποδέκτης ενός έτοιμου σκηνικού, αλλά οργανώνει μόνο του τους ρόλους, τους ήρωες των ιστοριών ακόμη και την ίδια την ιστορία. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν άποψη και λόγο σχετικά με τους ρόλους και τα δρώμενα. Τα παιδιά σχεδιάζουν τους ήρωες, γράφουν το σενάριο, φτιάχνουν τα κουστούμια και τα σκηνικά, γίνονται πρωταγωνιστές και αναλαμβάνουν δράση.

Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματός μας, βοηθάμε το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να ακουσθεί, να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές και να νιώσει ανακούφιση για τα δικά του θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Το παιδί αισθάνεται πως λειτουργεί σε μια ομάδα και δεν είναι μόνο του. Μπορεί να κατανοήσει έννοιες όπως συνεργασία και αλληλοβοήθεια και να αντιληφθεί πως δεν είναι το μοναδικό που βιώνει κάποιες καταστάσεις που το προβληματίζουν.

Με τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού των δομών μπορεί το παιδί να αισθανθεί πως βρίσκεται σε μια οικογένεια. Στην οικογένεια του ‘’ Μεγαλώνουμε Μαζί’’.

Κωνσταντίνα Δημητριάδου

Εκπαιδευτικό προσωπικό των ΚΔΑΠ ”Μεγαλώνουμε Μαζί” – MSc στις Επιστήμες της Αγωγής του ΑΠΘ

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *