”Μαμά κοίτα τι έφτιαξα” – Η αξία της δημιουργίας !!!

”Μαμά κοίτα τι έφτιαξα” – Η αξία της δημιουργίας !!!

ΟΡΦΕΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

29 Απριλίου, 2020

“Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές” – Αλμπέρ Καμύ

Η έννοια ”ανάπτυξη” δεν περιλαμβάνει μόνο την σωματική ανάπτυξη, το ύψος, το βάρος και τα άλλα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ατόμου αλλά αναφέρεται στην συνολική, ολιστική ανάπτυξη, όπως συνηθίζεται να λέγεται τα τελευταία χρόνια ως όρος των ανθρωπιστικών επιστημών.

Βασικό κομμάτι της ανάπτυξης εξίσου με την σωματική είναι και η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου και φυσικά όταν μιλάμε για ανάπτυξη, το μυαλό μας πάει αναπόφευκτα στην παιδική ηλικία. Την ηλικία αυτή που γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους και μαθαίνουμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.

Οι ανάγκες αυτές ικανοποιούνται μέσα από δραστηριότητες εκπαιδευτικές και μη, που ενεργοποιούν την έμφυτη δημιουργικότητα. Μέσα από ποικίλες δημιουργίες το παιδί καλλιεργεί τη φαντασία, αναπτύσσει δεξιότητες, αναγκάζεται να ανασύρει τις προηγούμενες εδραιωμένες γνώσεις του, να πάρει πρωτοβουλίες να συνεργαστεί να νιώσει την χαρά του αποτελέσματος και της απόλαυσης όλης της διαδικασίας μέσα από την δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου.

Έτσι αποκτά εμπιστοσύνη στις ικανότητες του, ενθουσιασμό, ενδιαφέρον για την Τέχνη των “άλλων” και για τον Πολιτισμό γενικότερα, μαθαίνει την αξία του να μοιράζεται εμπειρίες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε αυτόνομη συγκροτημένη προσωπικότητα, με αυτοπεποίθηση και κριτική σκέψη. Αυτά δεν είναι άλλωστε τα εργαλεία μας; τα απαραίτητα εφόδια της ζωής μας!

Ας εμπλουτίσουμε λοιπόν την καθημερινότητα των παιδιών μας με όμορφες, δημιουργικές και συνάμα έξυπνες δραστηριότητες οι οποίες πέρα από το ότι τους προσφέρουν ποικίλες γνώσεις, οξύνουν το πνεύμα τους, γυμνάζουν το σώμα τους και κυρίως αναδεικνύουν τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους. Έτσι, τα παιδιά μας νιώθουν όλο και πιο παραγωγικά μέρα με τη μέρα, θέτουν στόχους τους οποίους προσπαθούν να τους υλοποιούν και εξελίσσουν το πνεύμα και τη φαντασία τους στηριζόμενα στις δικές τους δυνάμεις, καλλιεργώντας όπως είναι φυσικό, βασικές αξίες όπως είναι η ανεξαρτησία, η αυτοπεποίθηση και η υπευθυνότητα!!!

“Οι γονείς χρειάζεται να γεμίσουν τον κουβά της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού τόσο πολύ, που όλος ο υπόλοιπος κόσμος να μην μπορεί να κάνει αρκετές τρύπες ώστε να το αδειάσει” – Alvin Price

ΟΡΦΕΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ:

Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ

Επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ειδικές σπουδές στην Προπονητική και στη Σχολική Φυσική Αγωγή.

Υπεύθυνος προγραμμάτων και δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ ”Μεγαλώνουμε Μαζί”

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *