Διαζύγιο: Επιπτώσεις στο παιδί και τρόποι χειρισμού

Διαζύγιο: Επιπτώσεις στο παιδί και τρόποι χειρισμού

“Ένα διαζύγιο δεν είναι ευχάριστο

Δεν είναι όμως και τραγωδία.

Τραγωδία είναι να μένεις σε ένα δυστυχισμένο γάμο, περνώντας στο παιδί σου λάθος μηνύματα για την αγάπη και την οικογένεια”

 

 

Η ανακοίνωση του διαζυγίου των δύο γονέων δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για τους γονείς, ούτε για το παιδί. Συνήθως το παιδί για αρκετό πριν βιώνει το διαζύγιο μέσα στα πλαίσια της οικογένειας. Συγκρούσεις, καβγάδες, ξεσπάσματα, γονείς σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, διαταράσσουν το οικογενειακό περιβάλλον και την ηρεμία του παιδιού. Η συνέχιση μιας τέτοια κατάστασης είναι καταστροφική για το παιδί και την ανάπτυξή του. Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο οι γονείς να αποφασίσουν από κοινού την διάλυση της σχέσης τους για το καλό του παιδιού παρά να διαιωνίζουν μια κατάσταση που θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανασφάλειας και ταραχής. Το παιδί προτιμά τους γονείς του αγαπημένους και χωριστά από το να παραμείνουν μαζί μέσα σε εντάσεις και διαμάχες.

Μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου στο παιδί, οι σκέψεις του είναι πολλές και διάφορες. Σκέψεις όπως:

” Ti θα γίνει μετά;”, “Δεν με αγαπούν οι γονείς μου άλλο;”, “Εγώ φταίω;”, “Ήμουν κακό παιδί;”, “Αν τα πήγαινα καλύτερα στο σχολείο, θα ήταν ακόμη μαζί;”, “Που θα μένουμε τώρα;”, “Πότε θα βλέπω τον μπαμπά μου;”, “Αν δημιουργήσουν άλλες οικογένειες, εγώ τι θα απογίνω;” ………

Αυτές είναι μερικές απ’ τις ανησυχίες και τους φόβους του παιδιού μετά το διαζύγιο.

Η ανακοίνωση αυτή γκρεμίζει τον κόσμο του παιδιού, δημιουργεί σύγχυση και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την κοινωνικό-συναισθηματική του προσαρμογή. Ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα του παιδιού προκαλεί και διαφορετική αντίδραση. Το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το παιδί.

Ως γονείς πρέπει να κάνουμε στην άκρη τις προσωπικές μας συγκρούσεις με τον/την σύζυγο μας και να θέσουμε πάνω από όλα το καλό του παιδιού μας. Πρέπει να το βοηθήσουμε διαλύοντας του όλες τις ανασφάλειες, κάνοντας έτσι ομαλότερη την μετάβασή του στο επόμενο στάδιο.

 

Πως θα το καταφέρουμε αυτό;

Αρχικά πρέπει να δώσουμε χώρο στο παιδί να αποδεχθεί αυτή την απόφαση. Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και μερικές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του διαζυγίου.

Έπειτα να γίνει αναλυτική συζήτηση- ενημέρωση και από τους δυο γονείς προς το παιδί με απλά και κατανοητά λόγια σχετικά με το τι είναι το διαζύγιο; Τι σημαίνει αυτό για την οικογένεια; Τι θα αλλάξει; Και να διευκρινίσετε στο παιδί ότι η παρουσία και η αγάπη σας δεν θα αλλάξουν. Θα του δώσετε συναισθηματική ασφάλεια με το να του δείξετε πως θα το αγαπάτε, θα νοιάζεστε για εκείνο, θα είστε πάντα μέσα στην ζωή του απλά θα μένετε σε διαφορετικά σπίτια.

Στην συνέχεια θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις συναισθηματικές του εξάρσεις. Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει το διαζύγιο με άρνηση, θυμό ή εγκατάλειψη και αυτά να το οδηγήσουν σε επιθετικότητα και εσωστρέφεια. Αφήστε το παιδί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και έπειτα να το πλησιάσετε ξανά προκειμένου να το καθησυχάσετε.

Οι δυο γονείς θα πρέπει να διατηρήσετε μια κοινή γραμμή κανόνων σχετικά με την ανατροφή του, προκειμένου να μην μπερδέψετε το παιδί και να υπάρχει η πειθαρχία που υπήρχε και πριν το διαζύγιο. Έτσι δεν θα δώσετε το περιθώριο στο παιδί να χρησιμοποιήσει χειριστικές δεξιότητες στον έναν από τους δυο γονείς , χρησιμοποιώντας το διαζύγιο με εκβιαστικό τρόπο.

Έρευνες έχουν δείξει πως πολλά παιδιά μετά το διαζύγιο των γονιών τους γίνονται πιο δυνατά, ώριμα, ευαίσθητα και υπεύθυνα άτομα.

 

Λάθος τρόποι αντιμετώπισης του διαζυγίου;

 – Μην χρησιμοποιείται το παιδί ως <<αγγελιοφόρο>> για την επικοινωνία με τον/την πρώην σύζυγό σας.

 – Μην κάνετε το παιδί κατάσκοπο ή σύμμαχο στις διαμάχες σας.

 – Μην κριτικάρετε τον πρώην σύζυγό σας μπροστά στο παιδί και μην το φορτώνετε με τους δικούς σας φόβους και ανασφάλειες. Έτσι το παιδί θα μπορέσει πιο εύκολα να δεχθεί το διαζύγιο και να προχωρήσει γρηγορότερα στις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν.

 

«Για το παιδί πάντα θα είστε ο γονιός του. Πρώην σύζυγοι υπάρχουν, δεν υπάρχουν όμως πρώην παιδιά», Αλεξόπουλος, B. Σύμβουλος Διαπαιδαγώγησης και Μελέτης στο σπίτι, συγγραφέας.

 

 

Κωνσταντίνα Δημητριάδου

Εκπαιδευτικό προσωπικό των ΚΔΑΠ ”Μεγαλώνουμε Μαζί” – MSc στις Επιστήμες της Αγωγής του ΑΠΘ

Facebook Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *